Welsh Terrier

Szüntelen figyelem, lendület, ruganyosság, vagányság, elszántság.
Ha röviden szeretném jellemezni a fajtát, ezek a szavak ugranak be elõször. Mindez természetesen az én véleményem, melyet az elmúlt 14 év tapasztalatai mondatnak velem. Talán Ön, kedves Látogató, aki már esetleg együtt él Welsh Terrierével helyeslõen bólogat, ha viszont még csak most barátkozik a fajtával és szeretne minél több ismeretre szert tenni, -remélem - abban is segitségére lehetek.

Az egyik legõsibb Terrierrõl beszélünk, õsi használati céllal, de ma már modern külsõvel, manapság is kiváló használati értékkel.
Az úgynevezett Old English Broken Haired Black & Tan Terrier egyenes ági leszármazottjai õk. Innen eredeztetjük a hasonló felépítésû, Brit Szigeteken kitenyésztett "hosszú lábú" terriereket [a terriereket négy csoportra osztjuk: Hosszúlábúak, pl: airedale, welsh, fox, border, stb., Rövidlábúak, pl: cairn, skót, dandie dinmont, stb, Bull tipusúak, pl: angol bullterrier, amerikai staffordshire terrier, stb., Toy típusúak, pl: yorkshire, japán toy]

A Welsh elnevezése Wales-re utal, magas hegyvidékére, amelynek lakói furfangosságukról és bonyolult nyelvezetükrõl híresek. A Welsh Terriert hazájában Daer-gi-Cymru-nak nevezik.
Feladata a gazdaságok körüli kártevõk, róka, borz, patkány, stb. állatok vadászata.
A föld alatti harcban csak magára számíthatott, ravaszságára, keménységére, ügyességére, gyorsaságára, megfélemlíthetetlenségére. Éppen ezért igen önálló, néhányak megfogalmazása szerint keményfejû, akaratos fajta.
Képesnek kellett lennie önnállóan megtalálni az ellenfelét, kitartóan ûzni, hajtani, s ha úgy alakult, akkor a saját kotorékában felülmúlni, legyõzni és a gazda számára terítékre hozni.

A fajta kialakulásának fõbb mérföldkövei:  
1885
Az elsõ champion Welsh Terrier: Bangor Dan Lliw (Pym x Topsy)
1886
A Welsh Terrier Club megalakult Nagy Brittaniában
1895
Az elsõ hivatalos fajtasztenderdet kiadja a Welsh Terrier Club.
1900
Az Amerikai Egyesült Államokban megalakul a Welsh Terrier Club of America
Kis termetû, a sztenderd által elõírt 39 cm-es marmagassággal. Súlya 9-10 kg.
Szõrzetének két rétege van a puha és dús úgynevezett aljszõr és a kemény, durva tapintású fedõszõr. Rendszeres fésülést és trimmelést igényel. A trimmelés az elhalt szõrszálak trimmelõkéssel, vagy kézzel történõ szakszerû eltávolítását jelenti.
Szõrzetük vízálló, hidegtõl melegtõl igen jól véd. Rendszeres fürdetést nem igényel. Ha fürdetni kell, akkor mindenféleképpen csak jó minõségû, kímélõ kutyasampont használjunk, megelõzendõ a kellemetlen viszketést.
Színe fekete-cser. A fej, végtagok, lapocka és combok cservörösek, a hát fekete. A szürke (ún. grizzle) szín és a világosabb vörös is elfogadott, de a ragyogó fekete és cservörös szín emeli ki legjobban a kutya szépségét. A kölykök majdnem feketének születnek, a színük folyamatosan alakul, a végsõ fekete-cser arányt 1-1,5 éves korukban érik el.
Összbenyomását tekintve mokány, "sûrû", de ugyanakkor elegáns megjelenésû. Agykoponyája párhuzamos és kellõképpen hosszú, de nem viseli magán a foxterrieres finomságot. Annál kissé durvább, "férfiasabb". Füle V-alakú, se nem magasan tûzött, se nem mélyen lelógó. Szeme enyhén mandulavágású, soha nem kerek, színe sötétbarna. Harapása ollós, jól záródó, nagy méretû szemfogakkal. Nyaka jól illesztett, hosszú. Lapockája, mint a hosszúlábú terriereké, meredek. Háta feszes, de nem extrém módon rövid, mint a foxterrieré. Ágyéka feszes. Testformája kvadratikushoz közelít (marmagasság = testhossz). Mellkasa mély és erõs. Hátulsó szögelése kifejezett, csánkja rövid. Mancsai kerekek, ún. macskamancsok (bár õk ezen a macskás párhuzamon biztosan megsértõdnének). Farka magasan tûzött és hordott. Nem kurtított. Mozgása párhuzamos, tértölelõ, energikus.

Nem unalmas fajta.
Igazi barát, tökéletes családtag.
Megrendíthetetlen, más kutyákkal némelyik kötekedõ. Azonos nemû kutyákkal némelyikük nem tartható együtt. Szerencsére sok ellenkezõ példát is fel tudok sorolni. Akár a saját kutyáimat is. Ugyanakkor a kölyökvásárlás elött ezt mindenképp meg kell fontolni.
Összeszoktatható a házhoz tartozó macskákkal és más jószagokkal, de ezt nem árt idõben elkezdeni.
Emberekkel, gyerekekkel kifejezetten barátságos. Ezen a téren teljesen megbízható.
Mivel figyelmes, elég heves vérmérsékletû fajta, ezért jelzõkutyának is kiválóan használhato.
Sokoldalú, hozzáértõ kezekben csodákra képes. Következetes nevelést, sok mozgást igényel. Megfelelõ módszerrel jólnevelt, ugyanakkor bohócosan vidám igazi terrier lehet a társunk.

Mint vadászkutya, mind a mai napig használatos föld alatti és föld feletti munkára.
A föld alatti munka rókák kotorékban történõ vadászatát jelenti, a föld feletti pedig vércsapázást (sebzett vad utánkeresése), vaddisznóhajtást (megkeresése, jelzése, megállítása akár cserkelés, akár hajtóvadászat formájában), vízi elhozást (lõtt vadkacsa vízbõl történõ kihozása), kajtatás (apróvad keresése, felriasztása).

Elsõ Welsh Terrieremmel, Nicoval, alapfokú fegyelmezõ és õrzõ-védõ kiképzésen is részt vettünk.
Az elmúlt évek tragédiái felhívták a figyelmet a katasztrófakutyák szükségességére és létjogosultságára. Magyarország elsõ katasztrófakutyája szintén Welsh Terrier volt, gazdája, trénere Lehoczky László.
Sikeresek az Agility-ben is, a 2000. évi Agility Világbajnokság gyõztese Ch. Vicway Dirty Harry (tenyésztõje Sari Makela, Tulajdonosa: Mika Mättö)


Sari Makela & Vicway Out of Blue, Fotó: Jari NevalainenSari Makela & Vicway Look, Fotó: Jari Nevalainen

Bevált a rendõrség, határõrség kábítószer és személykeresõ kutyájaként is.
Sikeresen szerepelnek ún. obedience (engedelmességi) versenyeken is.
Mind udvaron, mind lakásban jól tartható, amennyiben a mozgásigényének megfelelõ sétát biztosítani tudjuk.
Jó apportírozó, órákon át képes teljes sebességgel visszahozni az eldobott labdát, botot. Éppen ezért a képzése nem nehéz, labdával, jutalomfalattal jól motiválható. Kifejezetten vízkedvelõ fajta, kiváló nyári program lehet egy tóparti kirándulás.
Ha mindent tudni szeretnél a Welsh Terrierrõl, akkor ajánlom figyelmedbe:
Bardi McLennan - The Welsh Terrier Leads The Way címû könyvét!

S íme egy idézet Winkler Róbert: Kutyaszorító c. fajtabemutató örökzöldjébõl:

"A welsh terrier a család (értsd: Terrierek, A.P.) legkisebb tagjai közül való, ennek ellenére õ is "Életre-halálra!" feliratú pólóban mutatkozik legszívesebben. (...) A múlt században elsõsorban patkányfogásra használták, és bár nagyvárosi gerillának sem utolsó, a vaddisznók népe a bozót Che Guevarájaként rettegi nevét."
A szerzõ engedélyével

Minden FCI által elismert fajtáknak van egy fajtagazda országa. Az esetek nagy százalékában az az ország, amelybõl az adott fajta származik. A Welsh Terrier esetében ez természetesen Nagy-Britannia. A fajtagazda ország adja ki az úgynevezett sztenderdet.
Ebben írják le részletesen a fajta küllemi jellemzõit, elvárt temperamentumát, viselkedését, hibáit.
Alább olvasható a jelenleg érvényben levõ hivatalos fajtasztenderd (saját fordítás).


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FCI-Standard N°78/ 28. 11. 2003 / GB  
STANDARD:
SZÁRMAZÁS : Nagy-Britannia
AZ EREDETI, ÉRVÉNYBEN LEVÕ SZTENDERD 2003.10.29.

FELHASZNÁLÁSA Terrier.
F.C.I. OSZTÁLYOZÁSA


3. Fajtacsoport Terrierek.
1 kategória Nagy vagy középméretû terrier.
Munkavizsga nélkül.
ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS

Kisméretû, erõteljes, jól kiegyensúlyozott, kompakt.
VISELKEDÉS ÉS TEMPERAMENTUM
Szeretetteljes, engedelmes és könnyen kontrollálható. Jókedvû és vidám, ritkán félénk. Bátor és félelmet nem ismerõ de soha nem agresszív, mindig képes érvényre juttatni akaratát.
FEJ  
KOPONYATÁJÉK

Agykoponya : Lapos, a fülek között mérsékelten széles.
Stop : Nem kifejezett.
ARCORRI RÉSZ
Orr : Fekete.
Pofa : Közepesen hosszú a stoptól az orr végéig.
Állkapocs/Fogak : Az állkapocs erõteljes, élesen körülhatárolt, inkább mély és erõs ; erõs tökéletesen ollós harapással, azaz a felsõ fogak szorosan átfedik az alulsõ fogakat és szorosan zártak.
Szemek : Kicsi, jól elhelyezett, sötét, kifejezése a temperamentumról sokat sejtetõexpression indicative of temperament. A kerek, dülledt szem nem kívánatos.
Fülek : V-alakú, kicsi, a bõr nem túl vékony, elég magasan tûzött, elöl, a koponyához közel hordott.
NYAK

Mérsékelten hosszú és vastag, kevéssé ívelt és a vállakhoz meredeken illesztett.
TESTHát : Rövid.
Ágyék : Erõs.
Mellkas : Jó mélységû és mérsékelten széles. Jól bordázott.
FAROK

Esetenként kurtított.
Kurtított : Jól illeszett. Egyenesen hordott de hajlik a hát fölé.
Vágatlan : Jól illesztett. Egyenesen hordott de hajlik a hát fölé. A kutya többi részével jó arányban.
VÉGTAGOKELÜLSÕ RÉSZ : lábak egyenesek és izmosak, erõs csontozatúak.
Vállak : Hosszú, meredek és jól illesztett.
Csukló : Egyenes és erõteljes.
HÁTULSÓ RÉSZ : Erõs.
Combok : Izmosak, jó hosszúságúak.
Csánkok : Jól hajlított, alacsony és erõs csontozatú.
LÁBAK Kicsi, kerek és macskaszerû.
JÁRÁSMÓD / MOZGÁSElülsõ és hátulsó végtagok egyenesen hordottak és párhuzamosak. Könyökök függõlegesen mozognak a testhez képest, szabadon dolgoznak, a lábközepek soha nem mozdulnak kifelé.
SZÕRZET  
SZÕRZET

Drótos, kemény, nagyon sûrû és bõséges. Egy típusú szõrzet nem kívánatos.

SZÍN


A fekete és cser elõnyben részesítendõ, vagy feketés szürke és cser, feketétõl mentes a lábvégeken. Fekete szín a csánkok alatt nem kívánatos.
MÉRET


Magasság a marnál mérve nem haldhatja meg a 39 cm (15 1 ins.)-t.
Súly : 9-9,5 kg (20-21 lbs).
HIBÁK


Bármely, a fent említett pontoktól való eltérés hibának minõsül és a súlyosság elbírálása a kutya egészsége alapján ítélendõ meg.
Bármely kutya, amely egyértelmûen testi vagy viselkedési rendellenességet mutat kizárandó.

MEGJEGYZÉS. : Kan kutyáknak két, jól látható, teljesen leszállt normális méretû heregolyó kell legyen a herezacskóban.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sokszor lehet hallani, olvasni a Welsh Terrierrõl a következõket: kis Airedale, kétszínû foxi, ugyanaz, mint a lakeland terrier.
Igaz ami igaz, a különbség sokszor nem egyértelmû különösen az avatatlan szemek számára. Ez már a kutyakozmetikusok szakértelmén múlik, amely sajnos -valljuk meg- sokszor igen hiányos ezen a téren. Tehát nem elég ha más fajtáról, de más trimmelési fazonról is beszélünk.
A fenti fajtáknak minden valószínûség szerint ugyanaz az õsük, csupán a helyi igények és az Airedale esetében a más használati cél okozhatták, hogy szétváltak ezek a fajták. De mindez egy szigeten és több mint 100 éve történt.
Az Airedale terriertõl a legegyszerûbb megkülönböztetni, akár fénykép alapján is, a jelentõs méretbeli különbség, eltérõ fej és testarányok miatt. Az Airedale már a nagytestû fajták csontozatával bír, marmagassága 56-61 cm.
A legegyszerûbb útja-módja a három hasonló méretû és azonos szõrtípusú fajta közötti különbség megmagyarázására és megértésére ha megpróbáljuk lerajzolni õket. Csupán csak körvonalakban.
Elsõ lépés, szükségünk van egy Welsh Terrierre.
Mit kell tennünk, ha át szeretnénk rajzolni drótszõrû foxterrieré?
Elõször is lerövidítjük a törzshosszát. Majd a faroktûzését "állítjuk" még meredekebbé. Kicsit kihúzzuk a hátulsó szögellését, megigazítjuk a lábak nyírásmódját. A nyakán nyújtunk egy gondolatnyit és egyúttal kissé kecsesebbé is tesszük. Most jön a lényeg: a fej. Ez mind a Welshnél, mind a többieknél kiemelt fontossággal bír. A foxi feje finomabb, keskenyebb. Nyújtsuk meg. Az agykoponya-arckoponya arány 50:50. A Welshnél inkább 45:55. A fülei kisebbek, magasabban tûzöttek, a szemek fölé simulók. Még egy kicsit igazítsunk az általános elegancián, finomságon a mellkas ívnek és mélységének alakításával.
S íme, 10 fontos pont, amiben különbözik egymástól (a színén kívül persze) a Welsh és a drótszõrû Foxterrier.

Játszunk egyet a lakeland terrierrel is!
Egy gondolatnyival nyujtsuk meg az ágyékát. Utána módosítsuk a nyak illesztését, ívét. A lakeland nem csak a fej szõrzetének kialakításában különbözik a Welshtõl. Az agykoponya arckoponya arány itt is 50:50, mint a foxterriernél, de a fej teljes hossza jóval rövidebb a testhez képest, mint a foxi, vagy akár a Welsh fejénél. A füle az ideális Welsh és Foxterrier fül között helyezkedik el, a Welsh-é kissé nehezebb, mélyebben tört, a Foxterrierré magasabban tûzött és hordott.
Mindemellett a színbeli különbségeket se felejtsük el. Amíg a Welsh Terriernek csak egy színváltozata van, addig a Lakeland Terrier lehet fekete-cser, kék-cser, vörös, búzaszínû, vörösesszürke, májszínû, kék, vagy akár teljesen fekete
Remélem ez a kis példa segít felfedezni a lényegi különbséget ezek között a fajták között.